De ideale vakantie workouts (voor mij dan..)

Lotte van trigt

Naast het bezichtigingen van alle bezienswaardigheden, luieren op het strand, knuffelen met palmbomen en beach pongen, ben ik ook zo’n ‘gekkie’ die tijdens mijn vakanties en reizen graag sport. Het sporten is ook op dat soort momenten voor mij heel belangrijk net als in het dagelijkse leven. Want tijdens mijn vakanties en tijdens mijn reizen is de pijn en andere lichamelijke ongemak nog steeds het zelfde. Het maakt niet uit met wie ik op vakantie ga, met familie, ‘huisgenoot’, vrienden etc. Ik begin mijn dag met een workout om mijn stijve, pijnlijke spieren los te maken en even te resetten.

Sinds dat ik hiermee begonnen ben tijdens mijn reis door Australië en Nieuw-Zeeland ben ik er niet meer mee opgehouden. Altijd als ik op een nieuwe plek aankom ga ik op zoek naar een plek om te sporten, anderen zoeken als eerste naar een wifi verbinding. Ik ga op zoeken naar een plekje om mezelf te zijn en in het zweet te werken. Anders ga ik het nummer van  David Getta en Sia; Bang my head against te wall heel letterlijk nemen. Aangezien ik mijn hoofd nog nodig heb is het voor mij en mijn omgeving beter om dus een plek te vinden waar ik mij kan afreageren even tot mezelf kan komen. Zoals mijn vader heeft mogen ervaren afgelopen reis na mijn workout ben ik bereid om al zijn vragen van het vragenuurtje te beantwoorden! 

De zoektocht

Sommige personen trekken hun hardloop schoenen aan en verkennen al hardloopend de plek waar ze net zijn aangekomen, ik had in het begin niet eens sportschoenen mee als ik op vakantie ging en ging dus altijd op zoek naar een parkje waar gras was of het strand. Ik heb al heel veel mooie plekjes gehad waar ik heerlijk heb kunnen sporten. In Nieuw-Zeeland, Australië, Bonaire, Bali en Thailand heb ik op de mooiste stranden gestaan en de beste Panorama uitzichten gehad. In Cuba had ik in het oude centrum een prima plekje op een pleintje. In Sydney werd ik in het park in de buurt van mijn Hostel vaak aangemoedigd door de early drinkers die mij vervolgens ’s middags ook herkenden en vroegen of ik weer ging springen als ik daar in alle rust naar Nederland zat te bellen. Ook de hotelkamer workouts zijn meer dan normaa
l in mijn geval, even de fundering checken zeg maar! Ik vind eigenlijk altijd wel een geschikt plekje. Het liefst met een bankje of ander soort verhoging voor mijn boxjumps of step ups, een lantaarnpaal, niet om mezelf aan op te knopen, maar om mijn dynaband aan te binden voor mijn krachtoefeningen. Of een mooie trap om lekker die billen aan het werk te zetten. Ik ben nog nooit onheus bejegend of heb mij onveilig gevoeld tijdens het sporten in het buitenland. Wel wordt er vaak met bewondering gekeken, wordt ik aangemoedigd of krijg ik een hoop ‘vind ik leuk’ duimpjes te zien!

Als je net als ik zo’n gekkie of sportfreak bent, reizen of vakanties kunnen ondanks dat het heerlijk is ook stress of een vol koppie opleveren, als je dan kan sporten om stoom af te blazen, pijnlijke ledematen na lange busrit of vliegreis kan ontspannen door een HITT training of een yoga sessie op het strand dan kan ik dat ten zeerste aanraden! Hieronder een voorbeeld van twee soorten trainingen die ik vaak doe op vakantie:

Voorbeeld workout nummer 1

De HITT training: Benodigdheden: interval timer en een sportplek kan ook gewoon op de hotelkamer. Eventuele extra’s: Springtouw en Dynaband

Ik ben ooit begonnen met het instellen van mijn timer op 8 herhalingen van  20 seconden met 10 seconden rust tussendoor (de Tabatha voor de Crossfit kenners) dat herhaalde ik dan 3 keer. Inmiddels zit ik op 8 herhalingen van 35 seconden met 8 seconden rust. En daar doe ik dan 4-6 blokjes van (afhankelijk van hoeveel tijd ik heb) Tussen de blokjes door doe ik krachttrainings oefeningen met de Dynaband of gewoon met eigen lichaamsgewicht van 3 keer 15 herhalingen. Eigenlijk zijn alle (conditie) oefeningen geschikt om in de tijd van de timer uit te voeren. Mijn favorieten oefeningen of ‘normale’ HITT training ziet er als volgt uit:

Blokje 1: Burpees afgewisseld met Switch step (breed small met je be

nen en tussendoor de grond aantikken)

Kracht: Push ups en dips

Blokje 2: Box jumps afgewisseld met Touwtje springen

Kracht: side raises en bent over row met behulp van de dynaband

Blokje 3: Jump lunges afgewisseld met jumping jacks

Kracht: up right rows en low row met dynaband

Blokje 4: jump squats afgewisseld met Prone jacks (je staat in plank houding en nu ga je zonder door je armen te

zakken met je benen van breed naar smal springen.)

Kracht: Bicep curl en tricep extension met dynaband.

Blokje 5: Ski jumps en crossfit burpees (met je heupen helemaal naar de grond, verder is het een gewone burpee).

kracht: Crunches en Hip bridges

Blokje 6: X jumps (je springt in een xje) en broad jumps (zo ver mogelijk springen over een bepaalde afstand)

Er zijn natuurlijk nog veel meer oefeningen mogelijk, denk aan: Mountain climbers, run in place, high knee runs, tuck jumps, alternating froggers, froggers etc.

Voorbeeld workout 2

Afbouwen: Dit doe ik ook wel is met mijn bootcamplessen. Afhankelijk wat voor plek je bent en eventuele hulpmidelen kies je je oefeningen. Dit kan je ook gewoon in je hotelkamer doen (geloof mij! Heel vaak gedaan). Mijn standaard afbouw workout ziet er als volgt uit:

22 burpees, 22 push ups, 22 jump squats, 22 dips als dat helemaal gedaan hebt doe je 20 van alles, daarna 18, daarna 16 etc. tot je bij 2 bent. Mocht je geen mogelijkheid hebben om te dippen dan kan je ook diamant push ups doen( zet je handen tegen elkaar laat soort diamantje over tussen je duim en wijsvingers en ga verder als gewone push up pak je veel meer triceps dan met een gewone push ups.) oefeningen die je eventueel aan deze afbouw workout kan toevoegen zijn pike push up (voor de schouders), buikspieren, hip bridges. Qua cardio kan alles van de HITT workout worden toegevoegd of iets wat je zelf leuk vind om te doen. Als ik deze workout doe zorg ik er altijd voor dat de cardio is afgewisseld met kracht, je doet dus evenveel kracht oefeningen als cardio oefeningen.

De universele taal van het opgestoken duimpje is top!

Mocht je dit leuk vinden, en meer tips of oefeningen willen let me know. Doe vooral wat je leuk vind en wat goed voelt. Of je nou 2 of drie blokjes wil doen, of met afbouwen begint bij 16 of 12 het maakt niet uit, kies de workout en moeilijkheidsgraad waar jij je prettig bij voelt!

Groot voordeel

Ik heb er zelf echt onwijs veel profijt van en ook in Ecuador heb ik weer op ontzettende leuke en mooie plekken mogen genieten van mijn ochtend workouts! Ik kan je wel vertellen dat trainen op een schommelende boot een extra uitdaging en heel goed voor je balans is! Buiten dat het mij een zalig en voldaan gevoel geeft kan ik ook op een andere manier van al het moois en mijn omgeving genieten. De aanmoedigingen en opgestoken duimpjes zijn goud waard, en welke taal je ze ook krijgt!

 

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Search

Check m'n Instagram

Meest Recente Artikelen

Proza over 2023 en toekomstmuziek

Proza over 2023 en toekomstmuziek voor 2024

De eerste maand van het jaar  2024 is inmiddels al ruim over de helft maar ik mijmer graag nog even heel kort terug over vorig jaar. Goede proza kost tijd om te schrijven en zoals ze in het Engels zo mooi zeggen:’ You can’t rush

Lees verder »

Dromen zijn geen bedrog

Marco zong vroeger dromen zijn bedrog.. Maar ik kan je zeggen dat er toch een droom is uitgekomen en hoe! Al vanaf de allereerste keer dat ik over de triatlon sport hoorde wilde ik meedoen aan het WK Ironman op Hawaii en ik heb deze

Lees verder »
De fiets-foto op hawaii- just like a pro

Where it all started – Holomua

Eindelijk is het zover…Ik ben op dé plek where it all started, de Ironman, 45 jaar geleden op Hawaii. Waar een aantal mensen de discussie hadden welke atleet, zwemmer, fietser of loper de meest fitte persoon was. Ze besloten dan ook een uitdaging met elkaar

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Proza over 2023 en toekomstmuziek

Proza over 2023 en toekomstmuziek voor 2024

De eerste maand van het jaar  2024 is inmiddels al ruim over de helft maar ik mijmer graag nog even heel kort terug over vorig jaar. Goede proza kost tijd om te schrijven en zoals ze in het Engels zo mooi zeggen:’ You can’t rush

Lees verder »

Dromen zijn geen bedrog

Marco zong vroeger dromen zijn bedrog.. Maar ik kan je zeggen dat er toch een droom is uitgekomen en hoe! Al vanaf de allereerste keer dat ik over de triatlon sport hoorde wilde ik meedoen aan het WK Ironman op Hawaii en ik heb deze

Lees verder »
De fiets-foto op hawaii- just like a pro

Where it all started – Holomua

Eindelijk is het zover…Ik ben op dé plek where it all started, de Ironman, 45 jaar geleden op Hawaii. Waar een aantal mensen de discussie hadden welke atleet, zwemmer, fietser of loper de meest fitte persoon was. Ze besloten dan ook een uitdaging met elkaar

Lees verder »