Ode aan de deathlift

Lotte van trigt

Naast al dat heerlijke buitenspelen, dat hardlopen en High Intensity Interval Training ben ik ook wel eens in het zogenaamde ‘krachthonk’ te vinden. Ik ben meer krachttraining gaan doen sinds begin 2015. Ik was altijd al fanatiek aan het trainen er zat toen alleen nog een restrictie op van max vier keer per week en dat heb ik op een gegeven moment overboord gegooid en ben vol gaan trainen. Waardoor ik nu gemiddeld ook vijf keer in de week aan krachttraining doe. Met toch wel als de meest favoriet: De benen/billen training die twee keer op het menu staan!

Back in the old days

Ik heb vroeger toen er nog kuilen in de weg zaten in plaats van hobbels en alles nog in zwart wit was krachttraining gehad van Herman Debrot. Herman is een oude ijzervreter en heeft mij bijna alles geleerd op het gebied van krachttraining wat ik nu weet en dus nog steeds toepas. Dit was vlak na mijn ongeluk, wat nu meer dan tien jaar geleden is. Het was de bedoeling om na zes weken in zo’n heerlijk gipsen keurslijf gezeten te hebben, mijn rug spieren weer sterker te maken en om ook in de rest van dat lijf weer wat sterker te worden. Herman is een man die altijd roept/riep van ijzer wordt je wijzer en een beetje eelt op je handen en schouders van het squatten is sexy! Inmiddels woont ie op Curacao en verzorgt daar de parasailing tours, dus geen idee of hij dat nog steeds roept maar hij is degene die mij kennis liet maken met het kracht trainen en dus ook met de koning van de oefeningen: de Deathlift!

Haat liefde

Om eerlijk toe geven ik heb eigenlijk een ontzettende haat liefde verhouding met de Deathlift. Het is een prachtige oefening spreekt veel verschillende spieren aan, hij is zwaar en technisch ook best moeilijk. Je wil niet weten hoeveel gekke deathlift technieken en uitvoeringen ik al gezien heb. Mocht je, je daar niks bij kunnen inbeelden tik in fail en deathlift op youtube en je kunt je lol op zogezegd. Nou moet ik eerlijk toegeven dat heel veel van de fails in de gym die gefilmd worden te hilarisch voor woorden zijn. Maar terug naar de Deathlift! Je moet aan zoveel dingen tegelijkertijd denken bij deze oefening, rug recht, romp aanspannen knieën niet overstrekken, schouders naar achteren etc. Het is ook werkelijk de enige oefening waar ik altijd spierpijn van heb, mijn hammies zoals ik ze liefkozend noem zijn mij altijd ernstig dankbaar de dag erna.

Ik zelf ben een Stiff leg romanian deathlifter, de persoon die normaal zo soepel is als een ‘al dente’ gekookte spaghetti sliert is met deathliften een stukje stijver. Lichte buiging in mijn knieën en gaan met die pisang! Wat maakt het nou dat ik nu al 2/3 van een A4tje over de deathlift schrijf.. De meeste mensen die aan krachttraining doen zijn meer van de borst of rug oefeningen. Ik vind benen en billen trainen het leukst, zij moeten mij straks die vulkanen op dragen en mij sneller laten hardlopen! De hamstrings zijn daar een belangrijk onderdeel van! Het is ook het soort oefening die ik altijd zwaar blijf vinden en niet alleen omdat ik er elke keer een schijfje of extra gewichtje bij gooi.. Ook mentaal vraagt het toch een soort van mindset, een mindset waarin je tegen jezelf zegt dat je dit kan en gaat doen, die stang van de grond afpakken en je hamstrings, (onder)rug, polsen en onderarmen vol op spanning zetten! Het is voor mij ook een echte uitdaging. Mijn benen zijn redelijk sterk en mijn rug nu na veel trainen kan ook wel wat aan, maar mijn handen en polsen willen soms gewoon niet. Ik ben behoorlijk hypermobiel, ik ken maar weinig mensen die hun eigen elleboog kunnen likken (zou fysiek gezien onmogelijk moeten zijn nou ik kan het, doet het altijd goed op feesten en partijen) en met deze oefening loop ik het risico om mijn eigen polsen te ontwrichten wat niet heel prettig is, maar daarom dus ook zo belangrijk is om gewoon te trainen want ook mijn grip wordt hier sterker van.. Kan ik straks eindelijk geheel zelfstandig die jampot en belangrijker nog die pot Nutella opendraaien en als mooie bijkomstigheid sterke benen, sterke rug en handen, voordelen all arround!

Krachttraining gaat die calorietjes tegen die zogenaamd ’s nachts je kleding kleiner maken..

Oproepje

Iedereen weet inmiddels dat het als vrouw niet gek meer is om je tussen de dumbells en barbells te begeven, we weten in middels allemaal dat je van krachttraining niet breed hoeft te worden maar dat je als vrouw zijnde je lichaam juist meer vorm geeft en nog meer van die calorietjes verbrand die zogenaamd ’s nachts je kleren kleiner maken, ik bedoel weer voordelen all arround. Toch is het wel een beetje een stap om je tussen de mannen te begeven in toch soort van hun territorium. Niet dat ze de boel daar onder pissen hoor, maar je voelt sommige ogen branden. Zeker als je dan gaat deathliften, dan voel je die letterlijk in je achterste branden.. Lieve heren nu jullie weten hoe het voor een vrouw is om te deathliften. Je moet al aan zoveel dingen tegelijkertijd denken, het is een zware oefening en mentaal vraagt het al wat, laat ons vrouwen lekker deathliften en kijk even de andere kant op, want uiteindelijk hebben we er allemaal achteraf zoveel meer plezier van!

 

 

Deel dit bericht met je vrienden

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoek

Check m'n Instagram

Meest Recente Artikelen

Proza over 2023 en toekomstmuziek

Proza over 2023 en toekomstmuziek voor 2024

De eerste maand van het jaar  2024 is inmiddels al ruim over de helft maar ik mijmer graag nog even heel kort terug over vorig jaar. Goede proza kost tijd om te schrijven en zoals ze in het Engels zo mooi zeggen:’ You can’t rush

Lees verder »

Dromen zijn geen bedrog

Marco zong vroeger dromen zijn bedrog.. Maar ik kan je zeggen dat er toch een droom is uitgekomen en hoe! Al vanaf de allereerste keer dat ik over de triatlon sport hoorde wilde ik meedoen aan het WK Ironman op Hawaii en ik heb deze

Lees verder »
De fiets-foto op hawaii- just like a pro

Where it all started – Holomua

Eindelijk is het zover…Ik ben op dé plek where it all started, de Ironman, 45 jaar geleden op Hawaii. Waar een aantal mensen de discussie hadden welke atleet, zwemmer, fietser of loper de meest fitte persoon was. Ze besloten dan ook een uitdaging met elkaar

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Proza over 2023 en toekomstmuziek

Proza over 2023 en toekomstmuziek voor 2024

De eerste maand van het jaar  2024 is inmiddels al ruim over de helft maar ik mijmer graag nog even heel kort terug over vorig jaar. Goede proza kost tijd om te schrijven en zoals ze in het Engels zo mooi zeggen:’ You can’t rush

Lees verder »

Dromen zijn geen bedrog

Marco zong vroeger dromen zijn bedrog.. Maar ik kan je zeggen dat er toch een droom is uitgekomen en hoe! Al vanaf de allereerste keer dat ik over de triatlon sport hoorde wilde ik meedoen aan het WK Ironman op Hawaii en ik heb deze

Lees verder »
De fiets-foto op hawaii- just like a pro

Where it all started – Holomua

Eindelijk is het zover…Ik ben op dé plek where it all started, de Ironman, 45 jaar geleden op Hawaii. Waar een aantal mensen de discussie hadden welke atleet, zwemmer, fietser of loper de meest fitte persoon was. Ze besloten dan ook een uitdaging met elkaar

Lees verder »