Pavlova A.K.A. mijn Specialiteit!
Ik maak deze taart of dit dessert graag en vaak. Het is het lievelingsdessert van veel mensen die bij mij zijn komen eten. Er zijn zelfs mensen die dit in een restaurant niet meer bestellen omdat die dan nooit zo lekker is als bij mij. Nou kan ik nog 100.000 veren in mijn eigen kont steken maar jullie hebben hierop geklikt omdat je heel graag het recept van deze beauty wil hebben!
Ingrediënten
Dit is gelijk al lastig eigenlijk.. Want hoe meer eieren je gebruikt hoe groter die wordt. Hou er rekening mee dat de eiwitten ook nog rijzen in de oven en dat de pavlova dus nog uitzet en groter wordt.
De algemene regel is per 1 eiwit 50 gram suiker. Voor een gemiddeld diner met vrienden 4-6 personen maak ik meestal een pavlova van 5 eiwitten.
· 5 eiwitten
· 250 gram suiker (fijne kristal suiker)
· 1 tl azijn (witte wijn azijn of iets anders wit als je de pavlova graag wit wil houden..)
· 1 tl maizena
· 300 ml slagroom
· Vers fruit (afhankelijk van wat je lekker vind en voorradig is, alles is lekker!)
· Optioneel: cacao poeder of geroosterde hazelnoten
Bereidingswijze
1. Scheidt de eiwitten van het eigeel en doe deze in een vetvrije kom waar genoeg ruimte is om ze zeg maar op te blazen want groeien gaan ze!
2. Als de eiwitten mooi wit worden doe dan beetje bij beetje de suiker erbij maar blijf kloppen, totdat je geen suiker meer hoort knisperen in je geklopte eiwitten en je de kom op zijn kop kan houden zonder dat de substantie eruit loopt.
3. Spatel vervolgens de maizena en het azijn erdoor.
4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het schuim hier op. Je kan er leuk mee spelen door en mooie pieken me te maken en het in een mooie vorm neer te leggen.
5. Bak de eiwitten op een temperatuur van 120 graden voor 1,5 uur. Laat de pavlova in de oven afkoelen. Zelf speel ik vaak met de temperatuur en het is een beetje afhankelijk van de oven.. Hoe hoger de temperatuur hoe sneller het gaat maar dan kan de pavlova verkleuren.. Ik hou zelf meestal een temperatuur aan van 135 graden.. Alle recepten zeggen 120 dus dit is even uitproberen wat bij jou oven het beste past.
6. Optioneel: hou je van hazelnoot schuim of een chocolade smaakje erdoor? Spatel een eetlepel cacao door het schuim verdeel het niet egaal, dit zorgt voor een leuk kleur effect in je schuim. Je kan er ook geplette hazelnoot doorheen doen.
7. Klop je slagroom met wat suiker naar smaak. Verdeel dit vervolgens over de afgekoelde pavlova en doe daarna het fruit erop! Serveer direct, zodra je de slagroom op je pavlova hebt gedrapeerd wordt ie zachter.
Kritische noot:
De oven temperatuur en de tijd van het drogen is echt bepalend voor je schuim, is de oven temperatuur te hoog dan droogt het schuim te snel en krijgt ie ook vaak een bruinere kleur. Het azijn of citroensap zorgt ervoor dat de binnenkant zacht en luchtig blijft. Het kloppen is een belangrijk proces, gaat dit te snel scheidt er zich een zacht en stroperige vloeistof af. Mijn oven gaat niet lager dan 140 graden en dan lukt het ook prima maar tussen de 120 en 135 graden is ideaal.
*Op de foto bij dit recept heb ik twee pavlova’s op elkaar gedaan met daartussen nog een extra laagje slagroom met vruchten, dubbel zo lekker dus!
** In plaats van slagroom kan je ook kokosroom maken of creme freche gebruiken net even anders en afhankelijk van persoonlijke voorkeur eventueel ook lekkerder!
Mocht je deze heerlijke creatie hebben gemaakt en met mij willen delen doe dat vooral, vind ik alleen maar leuk!
Geen reactie's