Trainingsweek van Wanderlotje

Lotte van trigt

Mijn ‘gemiddelde’ trainingsweek

Als iemand vroeger tegen mij had gezegd dat ik ooit een overzicht zou geven van mijn trainingsweek dan had ik daar waarschijnlijk flink wat sarcastische grappen overgemaakt en je geprezen voor je gevoel voor humor. Na mijn ongeluk van meer dan tien jaar geleden ben ik wel meer gaan sporten, want ik moest mijn lichaam weer sterk maken na 6 weken met een gipsen korset te hebben gelopen. Buiten dat wilde ik mij weer sterk en niet meer zo zwak en machteloos voelen als toen ik net uit het ziekenhuis kwam. Mijn trainingen zijn erg gevarieerd, ik wissel mijn schema en oefeningen regelmatig zodat mijn lichaam niet went aan de inspanning en dat ik mijn lichaam niet te eenzijdig belast wat in mijn geval niet heel handig is. Pas tijdens mijn reis door Australië en Nieuw-Zeeland 5 jaar geleden ben ik echt fanatieker gaan sporten. Dat heb ik voornamelijk te danken aan een goeie vriend van mij waarmee ik de eerste twee weken heb rondgereisd door Australië en die mij ernstig fan heeft gemaakt van het High Intensity Interval Trainings principe. Hij is degene die echt een trainingsjunkie van mij heeft gemaakt, ik ben hem daar nog steeds heel erg dankbaar voor! Nog steeds ga ik een sportieve uitdaging graag aan. Ik train momenteel voor de halve marathon van Madrid eind april en voor mijn vulkaan avontuur in december.

Maandag: hardlopen

Maandag is mijn ‘ run, forest run!’ dag. In de ochtend staat er of een duurloop van rond de 15 km op de planning of een snelheids loopje van wat minder kilometers maar om te proberen mijn gemiddelde snelheid omhoog te krikken. Ook voor mijn duurloop heb ik een ideaal tijdslimiet. Die wil ik het liefst altijd in 1 uur en 15 min afleggen. Al kreeg ik laatst de tip om wat langzamer te leren lopen om ook mijn lagere hartslagzones beter te trainen en met mijn snelheidsloop dan echt op snelheid te lopen. Ik vind langzaam lopen echt heel lastig.. Soms loop ik niet alleen wat langzamer dan ik graag zou zien maar ook als een pinguïn uit de Madagaskar films. Voor wie geen slechte animatiefilms kijkt ik lijk dan wel tachtig in plaats van 28. Aangezien tachtigjarigen over het algemeen geen 15 km meer rennen, doe ik dat op dat soort momenten dan ook niet. Toch vind ik het heel fijn om mijn maandag zo te beginnen; heerlijk rennen en even letterlijk het hoofd leeg maken. Meestal doe ik later op de dag ook nog een krachttraining: Rug en borst. Aangezien ik het koninklijk zwaaien nog niet zo onder de knie heb, is het belangrijk om die armen beetje strak te houden.

Dinsdag: Benen training

Dinsdagochtend staat mijn favoriete krachttraining op het menu! Benen training. De meeste mensen die ik ken haten benen (vooral de mannen) maar ik roep altijd heel hard everyday is legday! Ik train mijn benen twee keer in de week en de oefeningen wisselen vaak. Maar een vast onderdeel van deze benen trainingen zijn altijd: Deathlifts, squats, lunges, step ups, rope pull throughs and hip thrusters. Het is een geniet momentje, zeker als je aan het einde van je training moeite hebt met de trap oplopen, want dan weet ik dat ik goed aan mijn Beyonce of Doutzen kroes derrière heb gewerkt!

Op woensdag mag ik mijn inner demon lekker laten buitenspelen, wat een feest!

 

Woensdag: HIIT , krachttraining en lesgeven!

Op woensdag doe ik in de ochtend vaak een korte HIITraining. Nog steeds een van mijn favoriete trainingen; burpees all the way zullen we maar zeggen! Zo’n HIIT training duurt zo’n veertig min. En dan ga ik compleet bezweet naar huis! In de avond voordat ik mijn Bootcamp les geef doe ik een korte Rug en Biceps training. Het trainen van mijn rug is voor mij heel belangrijk, een sterke rug betekent dat ik langer rechtop kan zitten en staan zonder kapot te gaan van de pijn. Biceps trainen daarentegen is niet zo mijn ding. Ik denk dat ik daarvoor echt een gebrek aan testosteron heb, of dat je daar gewoon een Y-chromosoom voor moet hebben.

Op woensdagavond geef ik een bootcamp les. Als je jong bent is, oppassen het ideale baantje, slapend je geld verdienen. Als je van sporten houdt, is een bootcamp les geven, ook een leuk tijdverdrijf. Nu mag ik mensen afmatten en kijken of het mij lukt ervoor te zorgen dat ze hun eigen grenzen net even verder verleggen. Het mooie is dat ik achteraf vaak bedankt wordt voor het bloed, zweet, de tranen en de spierpijn! Ik roep altijd grappend dat ik dan mijn Inner demon kan laten gaan..

Donderdag: Loop & krachttraining

De donderdag staat in het teken van mijn andere looptraining. Dit kan dus mijn duurloop of mijn snelheidsloop zijn afhankelijk van wat ik op maandag heb gedaan. Afhankelijk van hoe ik mij voel kan ik in de avond nog wel eens een krachttraining pakken of lekker gaan klimmen maar dat hangt van mijn dag, bui en lichaam af. Want hoeveel energie ik ook heb of fake te hebben, soms moet ik ook even rust houden hoe lastig ik dat ook vind!

Vrijdag: HIIT

Vrijdag is de dag dat ik het weekend soort van inluid met een HIITraiing, niet dat ik echt weekend heb want ik werk gewoon op zaterdag of zondag maar het gaat om het idee! Ook deze HIITraining duurt ongeveer 40-45 min en dan ben ik klaarwakker en klaar voor een nieuwe dag! Er zijn zelfs personen die zich vrijwillig aanmelden om mee te doen..

Zaterdag: Krachttraining

Zaterdag is een dag dat ik mezelf weer groot en sterk mag trainen. Weer een benen training in combinatie met schouders en triceps. Het trainen van mijn benen vind ik belangrijk, zij moeten mij die 21,1 km naar de finish dragen in Madrid en ook die bergen door en op in Peru en Ecuador. Op zaterdag eet ik mij ook graag rond aan banaan haverout pannenkoeken, Wafels of wentelteefjes (my all-time favorite)!

Aangezien een adamskostuum nog steeds verboden is zijn de dagen dat de reuma aanwezig is een extra uitdaging met standaard dingen als het aan en uitkleden!

Zondag: Bootcamp

Als ik vrij ben op zondag dan ga ik graag een rondje mee bootcampen! Dan mag ik zelf meedoen, hoef ik het niet zelf te bedenken en kan ik mij heerlijk afreageren! Ook het klimmen is tegenwoordig bijna een vast ritueel van mijn zondagavond.

Er zijn momenten dat mijn fysieke uitdagingen roet in het eten gooien, ik kan daar dan ontzettend van balen. Ik heb best wel eens last van een ontsteking in mijn schouder. Die voel ik dan langzaam opkomen en dan wordt ik in de ochtend wakker met een gruwelijke ontsteking (de reuma has joined the party zeg maar). Ik weet dan al dat zo’n dag een vervelende dag wordt. Hoe langer ik mijn arm en schouder stil houd, hoe erger het wordt. Bewegen is zelfs dan ook beter. Alleen zijn dan zelfs de standaard handelingen op zo’n dag een uitdaging, en duren dan ook een stuk langer. Aangezien je nog steeds niet in adamskostuum de straat over mag, gaat het aan en uitkleden met een hoop gekleurde uitspraken gepaard. Mijn de schouder waar de ontsteking inzit wordt dan ondersteunt door zijn beste maatje de andere arm om de beweging op te starten zeg maar! Maar beweging helpt, als ik blijf bewegen is de ontsteking sneller weg, dan met complete rust ben ik inmiddels achter. Dus ook op dat soort momenten ga ik juist naar de sportschool of lekker buiten trainen.

Er zijn wel mensen die hun vragen en vraagtekens zetten bij mijn sportgewoonten, dat mag en kan ik mij zo voorstellen. Mijn artsen, fysiotherapeuten en andere medische begeleiders hebben mij altijd aangemoedigd om te bewegen. Mijn trainingsschema wordt gemaakt door een personal trainer die heel goed weet wat ik kan en waar mijn limieten liggen, hij moedigt mij aan waar nodig maar remt mij soms net zo hard af.

Mijn reumatoloog vind het juist heel goed dat ik zoveel sport maar zegt daar ook altijd bij ‘ luister naar je lichaam’  dit is natuurlijk niet alleen voor mij maar geldt voor iedereen. Fysiek beperkt of niet. Ik probeer dat steeds beter te doen, mijn lichaam ook af en toe de rust te geven die het nodig heeft. Zowel je lichaam en geest zijn belangrijk om lekker in je vel zitten. Voor mijn hoofdje is het sporten van belang, misschien wel net zo belangrijk als voor mijn lichaam. Als ik sport en vooral daarna voel ik mij zen en zijn de lichamelijke ongemakken voor mij echt veel beter te dragen!

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Check m'n Instagram

Meest Recente Artikelen

Fourth time's a charm

Fourth time’s a charm

Zuid-Afrika zit nog vers in mijn geheugen.. We zijn inmiddels een maand later, het lichaam is hersteld en de eerst volgende wedstrijd staat alweer voor de deur! Maar ik gun mezelf en jullie ook kleine terugblik op de wedstrijd van 5 maart. Een beetje nostalgie

Lees verder »
Best nine 2022

Oud en Opnieuw

Tijd voor een ietwat nostalgische terugblik op het voorbije jaar en alvast een vooruitblik in de glazenbol van Jomanda voor 2023, kortom, een stukje oud en Opnieuw? Elk jaar rakel ik herinneringen op uit het afgelopen jaar op. Zoals ze in het Engels zeggen, the

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Fourth time's a charm

Fourth time’s a charm

Zuid-Afrika zit nog vers in mijn geheugen.. We zijn inmiddels een maand later, het lichaam is hersteld en de eerst volgende wedstrijd staat alweer voor de deur! Maar ik gun mezelf en jullie ook kleine terugblik op de wedstrijd van 5 maart. Een beetje nostalgie

Lees verder »
Best nine 2022

Oud en Opnieuw

Tijd voor een ietwat nostalgische terugblik op het voorbije jaar en alvast een vooruitblik in de glazenbol van Jomanda voor 2023, kortom, een stukje oud en Opnieuw? Elk jaar rakel ik herinneringen op uit het afgelopen jaar op. Zoals ze in het Engels zeggen, the

Lees verder »