Belofte maakt schuld

Lotte van trigt

As promised!

Een verhaaltje over het sporten met reuma en twee ingezakte ruggenwervels! Af en toe voel ik mij net Willem Wever zoveel vragen als ik krijg over de reuma en mijn rug. Nou kan ik ze nooit allemaal beantwoorden maar ik zal toch zo goed mogelijk mijn best doen, je bent een strebertje of je bent het niet!

Pijn daar wen je aan..

Pijn daar wen je aan... - Wanderlotje

Pijn daar wen je aan… – Wanderlotje

Degene die dat ooit zegt tegen mij kan een slag voor zijn harses verwachten en een fikse discussie! Pijn is lastig en heel subjectief. Ik heb al twaalf jaar lang elke dag pijn. Niet een beetje pijn maar echt constant aanwezige zeurende pijn met hier en daar een gigantische uitschieter, die je misschien wel kan vergelijken met een migraine aanval. Nou is het absoluut niet zo dat je hier aan went. Was het maar zo’n feestje, maar je leert er wel mee dealen.. Wil je meer lezen over de pijn klik dan hier.  Ik denk stiekem ook dat ik een iets grotere tolerantie voor pijn heb dan misschien een ander. Nou wil ik absoluut geen veren in mijn kont steken of heel stoer doen want als ik mijn grote teen aan het bed stoot is het huis nog steeds te klein.. Niet zo gek als je op 42m2 meter woont maar dat buiten beschouwing gelaten. Ik vind het soms wel lastig om te weten welke pijn een signaal is en welke pijn gewoon bij mijn lichaam hoort..

Biologielesje

Belofte maakt schuld -Wanderlotje

Om te beginnen even een klein biologie lesje en nee niet over de bloementjes en de bijtjes daarvoor zijn er genoeg andere verhalen! Wat is reuma? Er zijn heel veel verschillende soorten en vormen van reuma. Ik ben de lucky basterd die Reumatoïde artritis (RA) heeft. Wat is dat: Het is een auto-immuunziekte: je afweersysteem keert zich tegen je eigen lichaam. RA is een chronische aandoening en verloopt wisselend: perioden waarin je (veel) last hebt van gewrichtsontstekingen wisselen af met perioden waarin je weinig of geen gewrichtsontstekingen hebt.  Reumatoïde artritis komt op alle leeftijden voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen. Tot zover de biologie les, meer lezen over reuma? Klik hier! Voor de reuma ben ik dus onder behandeling van een reumatoloog. Mijn rug dat is een heel ander verhaal. Na een aanrijding ruim 12 jaar geleden heb ik een gebroken ruggenwervel (thoracale wervel 11) opgelopen. Dat is nu verandert in twee ingezakte ruggenwervels (thoracale wervel 10 & 11) en een gedeeltelijke wortel compressie. In normale mensentaal, net geen hernia! Verder ben ik zo gezond als een vis en dat beetje krakkemikkige kadaver maak ik goed met een positieve instelling en een grote glimlach!

De Colombus van het sporten met reuma, maar dan anders!

Mag dat??

belofte maakt schuld - wanderlotjebelofte maakt schuld - wanderlotjeDe vraag die ik het vaakst hoor is wat vind de dokter van jou sportieve uitspattingen..? Nou dat was in het begin wel even wennen voor mevrouw de reumatoloog. Ja sporten en bewegen is goed en wordt van harte aangemoedigd juist omdat die heel veel klachten kan verminderen! Dus alle reumalijders onder ons ga vooral bewegen! Nou heb je natuurlijk bewegen en sporten en je hebt wat ik doe. Persé een snelle marathon willen lopen, in 20 dagen 6 bergtoppen van boven de 4000 meter beklimmen etc. Mijn reumatoloog is elke keer wel een beetje onder de indruk, vind het bijzonder, maar blijft mij op het hart drukken wel naar mijn lichaam te luisteren. Dus om een langdradig verhaal kort te maken, ja het mag heel goed juist! Als je maar niet teveel pusht! Maar lieve mensen als je het nooit probeert dan kom je er ook niet achter. Als we altijd in het veilige blijven nooit een beetje pushen…  Dan was Colombus niet een stukkie gaan varen en hadden wij nog steeds gedacht dat de wereld plat was. En zou niemand zo zijn best doen om wereldrecords te verbeteren.. Dus in mijn ernstig bescheiden mening, van overmatige voorzichtigheid wordt je niet beter en volgens mij ook niet gelukkiger!!

Hapje hier, hapje daar!

Chocolade soufflé next level - wanderlotje

Er valt veel te lezen over de relatie van voeding en reuma of ik daar persoonlijk nog wat mee doe. Zo eerlijk als ik ben zal ik gelijk toegeven: Absoluut niet! Ik douw alles in mijn mond waar ik trek in heb. Veel van die leuke stukjes over voeding spreken elkaar ook ontzettend tegen.. Tomaten zouden niet goed zijn vanwege nachtschade, toevallig ben ik dol op tomaten en van die nachtelijke schade valt niks te merken. Grapefruit schijnt niet goed te zijn want die zuren sla je op in je gewrichten.. Nou at ik vroeger altijd een grapefruit ik ben daar wel mee gestopt (want de ellende van het pellen werd mij teveel) maar de reuma is er niet minder van geworden en ik krijg spontaan weer trek in grapefruits. Dus voor de heilige graal op het gebied van eten en reuma moet je zeker niet bij mij wezen.

 

 

Het beste medicijn!

belofte maakt schuld - wanderlotjeMijn medicijnkastje is goed gevuld, ontstekingsremmers, injecties tegen de reuma, foliumzuur omdat die injecties mijn rode bloedcellen afbreken en de foliumzuur ervoor moet zorgen dat die weer terug komen, maag beschermers en voor de eeuwige pijn in mijn rug nog meer pijnstillers en spierontspanners. Maar op de vraag of het sporten voor mij ook als een medicijn werkt kan ik alleen maar bevestigend antwoorden! Als ik pijn heb, helemaal vast zit maar met een half uurtje bewegen komen sommige spiertjes net weer even losser en dan is het net even beter te handelen. Buiten dat goed gevulde medicijn kastje die soms met alle goede bedoelingen het nog steeds niet naar een draagbaar niveau weten te tillen is endorfine een intern geproduceerd opioïde peptide met pijnstillende eigenschappen endorfines worden geproduceerd tijdens lichamelijke inspanning, opwinding, pittig eten, liefde en orgasme. Die natuurlijk pijnstiller is voor mij een hele fijne aanvulling op de chemische bende in dat medicijnkastje!

Woordje van advies

woordje van advies - Wanderlotjewoordje van advies - WanderlotjeIk ben verre van een medisch wonder en soms denk ik ook echt ik stop ermee en gooi het bijltje erbij neer. Waarom mezelf elke keer zo pushen, vechten tegen mijn lijf en ambitieuze doelen stellen. Maar dan bedenk ik mij weer dat ik hier gelukkig van wordt, dat als ik boven op zo’n vulkaan sta mij zo ontzettend levend voel. Dat als ik de finishline overkom bij een hardloop wedstrijd mij overslaanbaar voel. De endorfine en adrenaline giert door mijn lijf en denk ik dit wil ik dus voor geen goud missen. Want als ik op de bank ga liggen heb ik ook pijn in mijn lijf, daar wordt het niet beter van en je krijgt er geen endorfine van… Dus lieve mensen mijn advies aan jullie ga op zoek naar die endorfine! Ga sporten, seksen en pittig eten en wie weet helpt het jullie ook!

 

 

marathon met een speciaal randje

Lekker op zoek gaan naar die endorfine!!!

Deel dit bericht met je vrienden

4 Reactie's
 • Esther
  Geplaatst op 20:09h, 23 november Beantwoorden

  Mooi, geweldig en leerzaam verhaal Lot!
  Zoveel bewondering voor jou! Ik kan mij niet voorstellen hoe t is om elke dag pijn te hebben. Maar zo knap dat je zo in het leven blijft staan, je niet met de pakken neer laat zitten en blijft genieten! Sommige mensen of patienten op mijn werk klagen en maken het leven zelf zo zwaar. Mooi mens dat je bent!
  Blijf lekker doen idd waar jij je goed bij voelt. Je bent een voorbeeld!! Es pr(ijs)

  • Lotte
   Geplaatst op 10:53h, 06 december Beantwoorden

   Dank je wel Lieve Esther!!! Super lief dat je dat zegt! Het is inderdaad heel moeilijk voor te stellen voor mensen.. Ik ken geen andere manier dan de positieve manier.. Al heel snel een keuze ingemaakt en geloof echt dat het je het verste brengt! En ik blijf zeker lekker doen waar ik mij goed bij voel, no worries! Moet jij ook doen! X

 • Edith van der Horst
  Geplaatst op 08:42h, 25 november Beantwoorden

  Een mooi en interssant verhaal. Met veel interesse gelezen. Mede ook omdat je zo kekker vlot schrijft. Het is net of ik je hoor praten.
  En bewondering voor je doen!

  • Lotte
   Geplaatst op 10:54h, 06 december Beantwoorden

   Dank je wel Edith! Ja dat schrijven vind ik zo leuk om te doen, hele fijne uitlaatklep! Lief dat je dat zegt! X

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Search

Check m'n Instagram

Meest Recente Artikelen

Proza over 2023 en toekomstmuziek

Proza over 2023 en toekomstmuziek voor 2024

De eerste maand van het jaar  2024 is inmiddels al ruim over de helft maar ik mijmer graag nog even heel kort terug over vorig jaar. Goede proza kost tijd om te schrijven en zoals ze in het Engels zo mooi zeggen:’ You can’t rush

Lees verder »

Dromen zijn geen bedrog

Marco zong vroeger dromen zijn bedrog.. Maar ik kan je zeggen dat er toch een droom is uitgekomen en hoe! Al vanaf de allereerste keer dat ik over de triatlon sport hoorde wilde ik meedoen aan het WK Ironman op Hawaii en ik heb deze

Lees verder »
De fiets-foto op hawaii- just like a pro

Where it all started – Holomua

Eindelijk is het zover…Ik ben op dé plek where it all started, de Ironman, 45 jaar geleden op Hawaii. Waar een aantal mensen de discussie hadden welke atleet, zwemmer, fietser of loper de meest fitte persoon was. Ze besloten dan ook een uitdaging met elkaar

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Proza over 2023 en toekomstmuziek

Proza over 2023 en toekomstmuziek voor 2024

De eerste maand van het jaar  2024 is inmiddels al ruim over de helft maar ik mijmer graag nog even heel kort terug over vorig jaar. Goede proza kost tijd om te schrijven en zoals ze in het Engels zo mooi zeggen:’ You can’t rush

Lees verder »

Dromen zijn geen bedrog

Marco zong vroeger dromen zijn bedrog.. Maar ik kan je zeggen dat er toch een droom is uitgekomen en hoe! Al vanaf de allereerste keer dat ik over de triatlon sport hoorde wilde ik meedoen aan het WK Ironman op Hawaii en ik heb deze

Lees verder »
De fiets-foto op hawaii- just like a pro

Where it all started – Holomua

Eindelijk is het zover…Ik ben op dé plek where it all started, de Ironman, 45 jaar geleden op Hawaii. Waar een aantal mensen de discussie hadden welke atleet, zwemmer, fietser of loper de meest fitte persoon was. Ze besloten dan ook een uitdaging met elkaar

Lees verder »