Mijn medicijnkastje

Lotte van trigt

Even een korte intro, iedereen heeft van die mooie witte of andere gekleurde pilletjes in zijn medicijnkastje ook wel bekend als: paracetamol, ibuprofen etc. Wat maakt die van mij dan zo bijzonder? Puntje één: Ik kan je bij dezen alvast vertellen dat ik te weinig ruimte heb.. Mede dankzij de voorraad die ik altijd mee krijg zodat ik niet om de vier weken ellendig lang in de rij hoef te staan bij de apotheek. Waar slik ik die onder andere mooie witte en gele snoepjes dan voor? Ik heb reumatoïde atritis, in de volksmond reuma genoemd en 2 ingezakte/ afgeplatte ruggenwervels nadat ik in 2006 mijn rug heb gebroken na een aanrijding met een auto. Alle in’s en outs weten deze ‘leuke’ toevoegingen of uitdagingen aan mijn leven klik dan hier!

Dat medicijnkastje dus..

Eigenlijk is het niet één medicijn kastje maar een complete verzameling die verspreidt ligt op meerdere plaatsen in mijn huis. Ik ben ooit begonnen met het wondermiddel dat Athrotec heet een soort hele zware diclofenac deze werkte als een trein maar werd mij na een aantal jaar zwaar ontraden omdat deze gaten schijnt te boren in je maag op een gegeven moment. Ik slikte deze vanwege de blijvende pijn in mijn rug naar aanleiding van de aanrijding. Maar toen de reuma erbij kwam heeft de reumatoloog rigoureus de bezem door mijn medicijnkast gehaald en ik zit nu al een tijdje rotsvast op een aantal toppers! Ik krijg veel vragen over mijn medicijn gebruik dus ik dacht laat ik het maar eens even op een rijtje zetten voor de belangstellenden!

Het beestje bij zijn naampje noemen

Voor de Reuma slik ik meerdere wondermiddeltjes die eigenlijk niks anders doen dan mijn immuunsysteem onderdrukken. Reuma is een auto immuunziekte, waarbij dus eigenlijk je lichaam zichzelf aanvalt en bij mij uit zich dat in ontstekingen in gewrichten en pezen etc. Om dat tegen te gaan moet je dus je immuunsysteem onderdrukken zodat mijn lichaam zichzelf niet meer gaat aanvallen. Nadeeltje (kleintje maar hoor) is je bent vatbaarder voor andere ziektes zoals: verkoudheden, griep, infecties etc. Kortom nog meer feest. Wat heeft de schoonmaker van mijn medicijnkast mij hiervoor dan voorgeschreven (a.k.a. de reumatoloog). Ik mag mezelf 1x per week platspuiten met een injectie dat heet Metoject, met de werkzame stof methotrexaat. Met de zwaarste dosis 25 mg. In veel hogere dosissen zit het ook in chemokuren, lekker spul dus! Met een hele lijst aan bijwerkingen. Wil je meer weten over dit mooie spul? Klik dan hier. Omdat deze injectie bij mij niet voldoende werkte heb ik er op dagelijkse basis een pillencocktail bij!

De long Island ice tea van de cocktails en dat zonder kater!

De pillencocktail

Medicijn kastje – wanderlotje

Mag ik er ook nog plaquenil bij slikken voor de medisch geschoolden onder ons beter bekend als: hydroxychloroquine. Alleen de naam al is fantastisch! Vroeger waren dit hele gangbare malaria pillen tegenwoordig dus ook ontstekingsremmers. Slimme jongens of dames die farmaceuten! Omdat twee nooit genoeg is heb ik nog een mooie derde: naproxen, de naam is dan wel heel simpel het is een toppertje! Stilt pijn, remt ontstekingen en nog meer wonderen. Maar zoals jullie misschien wel weten zijn onstekingsremmers niet zo goed voor je maagje dus als vierde slik ik dan: Omeprazol oftewel de maag beschermer die de aanmaak van maagzuur remt, zodat er geen gaten in mijn maag komen. Eén keer in de week vul ik deze mooie cocktail aan met foliumzuur.. En nee niet omdat ik zwanger ben of wil worden (mag ook niet met wat ik allemaal gebruik) maar omdat de injectie al mijn foliumzuur kapotmaakt en dat lieve mensen, heb je nodig om rode bloed cellen aan te maken en voor de werking van zenuwen. Laten rode bloedcellen voor mij als duursporter nou juist heel handig zijn! Daar weten de wielrenners alles van….

Het ruggetje

Voor de pijn in mijn rug slikte ik dus altijd die wonderbaarlijke atrotec, toen kwam de bezem en is dat niet meer! Gelukkig werkt de naproxen ook prima tegen de pijn in mijn rug zeker in samenwerking met paracetamol (2stuks) en een diazepam. Dat maakt de cocktail compleet. Dit is ongeveer de long island ice tea van de cocktails gok ik zo! De wietolie die ik sinds kort daarbij gebruik maakt het helemaal af en merk dat ik daar vooral beter door slaap. Wordt minder wakker en slaap beter door; ideaal voor mij!

Combinatie van cocktail en sport

Ik vraag mij wel eens af waarvoor ik het doe.. Waarom lig ik niet op de bank en hoop ik dat het over gaat. Zeker nu ik

Medicijn kastje - wanderlotje

Medicijn kastje – wanderlotje

na die laatste aanrijding ook nog eens last van mijn nek en eerste rib heb. Dan denk ik waarom mezelf zo pushen? Waarom stop ik niet gewoon met sporten? En dan weet ik het weer ik word blij als ik op mijn racefiets de snelle mannen probeer bij te houden, als mijn longen het uitschreeuwen tijdens een zware interval of hardloopwedstrijd, zelfs tegenwoordig in het zwembad na een lekkere training word ik blij en gelukkig. Op de bank liggen, mezelf zielig vinden, wachten en hopen dat het ooit over gaat past niet bij mij. Ik kies ervoor om te leven en de grens op te zoeken en ja soms ga ik daar dan lichtelijk overheen. Maar daar leer ik van en uiteindelijk is het ook in mijn voordeel dat ik het niet erger kan maken dan het al is! Sporten met deze cocktail kan prima!

Eerlijk is eerlijk, soms ben ik het ook helemaal zat en trek ik het niet zoveel pijn, als zelfs de cocktail de scherpe randen er niet meer vanaf haalt. Zoals laatst zoveel last van die aanrijding, in mijn nek, 1 ste rib en hoofd dat ik van mijn werk ben weggegaan en huilend mijn moeder heb gebeld omdat ik deze extra pijn, de toevoeging van nek, schouder en hoofd er echt niet bij kon hebben dat dit niet te harden was. Maar als dan de extra scherpe randen verzachten en de slaappil en cocktail zijn werk heeft gedaan, sta ik toch op en ga ik weer door! Want ik heb teveel plannen en teveel doelen en daar laat ik mij niet graag door belemmeren! Aanpassingen doen, prima maar stoppen zeker niet!

Kleine side note

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan zo’n Long island ice tea cocktail..? Nou zeker wel, het liefst zou ik het allemaal niet meer nemen, één van de redenen dat ik ook wietolie ben gaan proberen want al die onnatuurlijke bende in je lichaam is toch niet zo goed. De lijst met bijwerkingen is lang en binnenkort krijg ik een oog onderzoek omdat sommige medicijnen ook je ogen kunnen beïnvloeden. Ook het drinken van alcohol rond de dagen van de injectie wordt zwaar afgeraden want de injectie legt al een behoorlijke druk op je lever en dan zijn bier en wijn nou net niet de toevoeging waar je lijf op zit te wachten. Met reizen moet je er altijd rekening mee houden en niet elke douane wordt even vrolijk van al mijn pillen. Ondanks de nadelen, bijwerkingen en volle medicijnkastjes in huis ben ik al lang blij dat ik dankzij deze cocktail gewoon kan functioneren en kan doen wat ik zo leuk vind. Want mezelf de blubber voor mijn ogen rennen en fietsen blijft gewoon genieten!

Deel dit bericht met je vrienden

2 Reactie's
 • Henk
  Geplaatst op 08:40h, 07 april Beantwoorden

  ”Super vet ” zoals jij met al je ”ellende” om weet te gaan , respect . Ik heb zelf sinds mijn 27e een dubbele hernia en ben , omdat artsen me (toen) niet konden helpen aan krachtsport gaan doen en kon daardoor een gewoon leven leven . De specialisten vertelden me dat ik beter de WAO in kon gaan en op ”mijn lauweren moest gaan rusten” , maar dat zag ik niet zitten . Ik had een vrouw en twee kinderen en wilde voor ze zorgen . Een paar jaar geleden kreeg ik astma en een beginnende copd . Alles weggedaan , halters , dumbbells noem maar op . Ik dacht ”daar ga ik” . Ongeveer een jaar vol medelijden verder ben ik begonnen met proberen hard te lopen (en nu zo’n 3 jaar verder) en al gaat het niet echt snel , ben ik van alle medicijnen af en kan ik weer gewoon adem halen . Ik zal de rest van mijn leven blijven doorgaan met hardlopen in combinatie met krachtsport , al heb ik nu helaas een blessure en lig ik qua hardlopen al drie maand stil , maar kan ik gelukkig nog wel oefeningen doen voor mijn ”boven lichaam” . Ik hoop ook snel weer met hardlopen te kunnen beginnen om weer lekker beide sporten te kunnen combineren .

  • Lotte
   Geplaatst op 09:16h, 12 april Beantwoorden

   Dank je wel Henk! Ik hoop dat jij ook snel weer kunt hardlopen!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoek

Check m'n Instagram

Meest Recente Artikelen

Proza over 2023 en toekomstmuziek

Proza over 2023 en toekomstmuziek voor 2024

De eerste maand van het jaar  2024 is inmiddels al ruim over de helft maar ik mijmer graag nog even heel kort terug over vorig jaar. Goede proza kost tijd om te schrijven en zoals ze in het Engels zo mooi zeggen:’ You can’t rush

Lees verder »

Dromen zijn geen bedrog

Marco zong vroeger dromen zijn bedrog.. Maar ik kan je zeggen dat er toch een droom is uitgekomen en hoe! Al vanaf de allereerste keer dat ik over de triatlon sport hoorde wilde ik meedoen aan het WK Ironman op Hawaii en ik heb deze

Lees verder »
De fiets-foto op hawaii- just like a pro

Where it all started – Holomua

Eindelijk is het zover…Ik ben op dé plek where it all started, de Ironman, 45 jaar geleden op Hawaii. Waar een aantal mensen de discussie hadden welke atleet, zwemmer, fietser of loper de meest fitte persoon was. Ze besloten dan ook een uitdaging met elkaar

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Proza over 2023 en toekomstmuziek

Proza over 2023 en toekomstmuziek voor 2024

De eerste maand van het jaar  2024 is inmiddels al ruim over de helft maar ik mijmer graag nog even heel kort terug over vorig jaar. Goede proza kost tijd om te schrijven en zoals ze in het Engels zo mooi zeggen:’ You can’t rush

Lees verder »

Dromen zijn geen bedrog

Marco zong vroeger dromen zijn bedrog.. Maar ik kan je zeggen dat er toch een droom is uitgekomen en hoe! Al vanaf de allereerste keer dat ik over de triatlon sport hoorde wilde ik meedoen aan het WK Ironman op Hawaii en ik heb deze

Lees verder »
De fiets-foto op hawaii- just like a pro

Where it all started – Holomua

Eindelijk is het zover…Ik ben op dé plek where it all started, de Ironman, 45 jaar geleden op Hawaii. Waar een aantal mensen de discussie hadden welke atleet, zwemmer, fietser of loper de meest fitte persoon was. Ze besloten dan ook een uitdaging met elkaar

Lees verder »