Where it all started – Holomua

Lotte van trigt

Eindelijk is het zover…Ik ben op dé plek where it all started, de Ironman, 45 jaar geleden op Hawaii. Waar een aantal mensen de discussie hadden welke atleet, zwemmer, fietser of loper de meest fitte persoon was. Ze besloten dan ook een uitdaging met elkaar aan te gaan en één wedstrijd te organiseren die alle langeafstandsraces van Honolulu combineerde, namelijk:

– Waikiki Roughwater Swim (3,8 km)

– Around Oahu Bike Race (185 km – verdeeld over drie dagen)

– Marathon van Honolulu (42,195 km)

Door drie mijl (bijna vijf kilometer) van het fietsparcours af te halen en tegen de klokrichting het eiland rond te rijden zouden ze het fietsgedeelte kunnen laten starten bij het eindpunt van het zwemparcours en laten eindigen op het traditionele startpunt van de Honolulu Marathon. De atleet die deze drie wedstrijden op rij zou winnen, was een echte “Ironman”. Zo is de Ironman ooit begonnen op Oahu, Hawaii en later verhuisd naar Kona, the Big Island.

Kona, Big Island

Op de Big Island, KonaIk loop nu al een week rond op ‘The Big Island’ de plek waar ik mag meedoen aan deze iconische race! Zo lang van gedroomd en nu is het moment dan eindelijk daar. Ergens is het nog steeds moeilijk te geloven dat ik het ga meemaken. Dat ik tussen de allerbeste vrouwen in de triatlon sport ga zwemmen, fietsen en lopen en dat ik deel uit mag maken van deze eerste Women’s only race op een toch echt wel magische plek!  Holomua, time to move forward!

Pre Kona

Nieuwe bike, iets minder finetuning dan gehoopt!Ik heb het hele afgelopen jaar een mooi seizoen gehad, genoten van alle sportieve en niet sportieve momenten, de wedstrijden en mensen rondom de wedstrijden en buiten het sporten. Meer daarover kan je hier lezen. De laatste weken voordat wij naar Hawaii vlogen waren puur finetuning en de laatste harde trainingen. Met mijn nieuwe racemonster nog meer kilometers maken. Helaas ging dat finetunen niet helemaal top. Een week voordat we weggingen vond mijn kadavertje het genoeg en sloegen even de stoppen door… Geen laatste harde trainingen maar iets rustiger aan, herstellen en zorgen dat het lijf weer wilde meedoen met hoe de coach en ik het graag zien. Ik heb hier ontzettend van gebaald, ben boos geweest en ook wel de oh zo populaire kreet door mijn hoofd laten gaan: waarom ik!? Maar daar kom je niet verder mee. Dus mezelf een schop onder mijn kont gegeven, even wat extra TLC aan het kadavertje gegeven. Nee niet de ‘populaire’ tv zender met Say Yes to the dress maar aardig zijn voor het kadavertje. Als atleet met een lichamelijke uitdaging weet ik dat het erbij hoort en gelukkig heb ik mensen in mijn hoek die mij daar goed bij kunnen helpen, en dus ging ik redelijk soepel het vliegtuig in! 

First days in paradise

First days in paradise- de oefenzwemOp vrijdagavond 6 oktober zijn wij geland op Kailua airport. Na een lang stuk vliegen in een koektrommel. Vrijdagochtend 9:50 vertrokken en dezelfde vrijdag om 18:15 aangekomen op het eiland. Met een overstap op Los Angeles waar we 4 uur moesten wachten op onze volgende vlucht. Een lekkere lange dag onderweg, maar dan heb je wel wat! Voor mij en Tijn allebei de eerste keer dat we in Amerika zijn al moet ik eerlijk zeggen dat Hawaii vooral aanvoelt als een tropisch, relaxed eiland. De volgende ochtend zagen we pas echt hoe het er echt uitzag waar we waren aangekomen. Palmbomen, super blauwe zee en heerlijk zonnig, dat heerlijk zonnig zeg ik nu, tijdens de race denk ik daar misschien anders over. Onze accommodatie voor de eerste dagen zit ook aan Ali’i Drive, de straat waar het morgen allemaal gaat gebeuren. Wel helemaal aan het einde maar zodra we ons appartement uitstapten zagen we de triatleten al fietsen, rennen en zwemmen. Het hele stadje ademt triatlon. Het is werkelijk waar nu echt een triatlon paradijs en wij zijn daar een onderdeel van.

Trainen in Paradijs

Trainen in het paradijsSuperfijn om een week voorafgaande aan de race hier al te zijn. Kunnen we mooi acclimatiseren aan de temperatuur en Tijn kan zo mooi alle leuke side events die Ironman heeft georganiseerd bij de race meedoen. Hij grapte zelf al dat hij nu meer medailles heeft dan ik hopelijk straks heb… Na mijn bike even goed te hebben laten checken bij de fietsenwinkel want de douane heeft er niet van kunnen afblijven. Stuur stond scheef, en zadel was verbogen. Maar na de check kon ik mijn eerste kilometers maken en genieten van de warme temperatuur en fietsen langs de palmbomen en de prachtige blauwe zee. Tijdens mijn trainingen hier zoveel mogelijk stukken van het parcours verkend. Zo ben ik langs het beruchte Energylab geweest, heb ik vanaf het keerpunt bij Hawi de afdaling en ook de klim gefietst en heb ik mooi wat kilometers op de Queen Kaahumanu highway gemaakt. Ik kan wel alvast zeggen dat ik flink duim dat het bij Hawi wat minder hard waait anders zit ik met samengeknepen billetjes op mijn fiets en ik weet niet of dat nou zo aero is… Verder is het een echt fietsparcours voor de TT fiets want er zitten geloof ik 6 bochten in. Het is een soort Almere maar dan met veel meer hoogtemeters en betere uitzichten. Het loopparcours is ook zeker niet vlak en gaat een mooie uitdaging worden! Maar ik heb al mijn trainingen kunnen afvinken. Het zwemmen wordt een feestje want zwemmen in een tropisch aquarium is een heerlijke manier op je wedstrijd te beginnen!

Meer dan alleen triatlon

Crowdfunding, meer dan alleen triatlon Voorafgaande aan de reis ben ik naast het trainen voor deze belangrijke race, de kers op mijn taart, ook bezig geweest om te kijken of ik meer aandacht kan vragen voor mensen met Reumatoïde artritis (RA). Online ben ik vanaf het begin dat ik gediagnosticeerd ben met RA heel open geweest over de struggles met de ziekte in de combinatie met het sporten en mijn dromen. Ik wil op deze manier graag een ander beeld scheppen van een vreselijke ziekte. We krijgen niet allemaal vervormde handen en polsen of worden compleet van zorg afhankelijk of welk ander verschrikkelijk beeld er ook heerst. Het is inderdaad een rotziekte, en de constante pijn in je gewrichten, in je lijf, de vermoeidheid van de medicijnen is zeker geen aanrader maar er zijn nog mogelijkheden. Die mogelijkheden wil ik graag laten zien. Ik ben nu de eerste met RA die dit voor elkaar heeft gekregen hoop ik ook anderen aan te moedigen hun dromen na te jagen en hopelijk staan er de komende jaren meer mensen met een lichamelijke uitdaging aan de start van deze epische race. Ik vind het super gaaf om mensen over te halen om ook vol te gaan voor iets wat ze al jaren willen. Ik ben daarom ook een crowdfunding gestart en in samenwerking met Sportslink heb ik meer bedrijven en mensen weten te bereiken die mijn droom en die van ReumaNederland steunen. Echt super tof. Zoals iemand tegen mij zei: Bijna elke triatleet droomt van Kona. Het lijkt bij jou online allemaal vanzelf te gaan en dat het altijd leuk is. Maar ik weet dat jouw ziekte en lichamelijke uitdagingen zeker parten heeft gespeeld bij de trainingen. Maar morgen is het de big day en laat ik zien dat ik hier net zo goed thuis hoor als alle anderen.

Tomorrow

Let's do this! Morgenochtend, 14 oktober 6:40 lokale tijd hier, wat voor jullie Dutchies betekent: 18:40 in de avond. Zal ik van start gaan als allereerste Nederlandse Triatleet met Reumatoïde Artritis (RA). Ik heb er enorm veel zin in, maar heb ook al een gezonde spanning en angst voor deze wedstrijd. Zoals ze gister bij het welkomst diner zeiden: We weten dat het hot, humid en windy gaat worden. Maar ik sta aan de start met meer dan 2000 andere vrouwen die dezelfde condities tegen gaan komen en dezelfde demonen in hun hoofd moeten bevechten en waarschijnlijk ook tegen hun benen af en toe roepen: ’ shut up legs!’ Al deze vrouwen, zullen de 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km rennen. De energie is top en de dankbaarheid zeker aanwezig! Ik heb er zin in, en ik wil zo hard mogelijk over dit epische parcours gaan maar wel nog kunnen genieten van elke kilometer en hopelijk kom ik morgen met een dikke glimlach over die prachtige finish!

Ik ben te volgen via de Ironman App nummer 356 en er is een livestream via de website van Ironman, wie weet zien jullie mij nog voorbij vliegen!

Special thanks

GP cycling - sponsorAls laatste wil ik nog even kort een aantal mensen en bedrijven bedanken die mij hebben gesteund in mijn reis en droom! Als allereerste en belangrijkste: Tijn; mijn echtgenoot, supportcrew, mechanieker, routebouwer, fotograaf en soms ook het mikpunt van mijn chagrijnige gedrag. Ik ben super blij dat jij dit met mij wil doen! Familie en vrienden die mij ondanks dat ze het soms moeilijk vinden te begrijpen, dat ik mezelf dit aandoe wel aanmoedigen en voor mij klaarstaan en mij steunen in mijn dromen! Mijn coach: Ik had mij vanaf het begin af aan geen betere coach kunnen wensen, de ontelbare aanpassingen in mijn schema vanwege mijn lijf en mijn gekke wensen, hoge verwachtingen van mezelf en de uitdagende doelen die ik soms stel maar vooral ook voor het afremmen als het nodig is. Op naar nog meer mooie sportieve prestaties!

Ik mag mij ook heel gelukkig prijzen met de bedrijven die mij hebben gesponsord op weg naar deze race. Deze sponsoren zijn allemaal terug te vinden op mijn sponsorpagina maar wil ze ook hier graag nog even noemen:

 • Deboer wetuits: het beste wetsuit dat ik ooit gehad heb!
 • GP Cycling : perfecte en super snelle service en super fijne fietsen !
 • Onbeperkt aan de slag: samen laten we zien dat je door een fysieke uitdaging niet afgeschreven bent! Op naar echt inclusieve arbeidsmarkt!
 • Nordic Pharma Group: Nordic Pharma is een farmaceutisch bedrijf dat onder andere reuma medicijnen maakt en er dus voor zorgt dat mijn droom werkelijkheid wordt. 
 • Xtract: Net dat beetje extra om mijn prestatie naar nog hoger niveau te tillen.
 • Hoka en Runningdirect : De fijnste hardloopschoenen om lekker op te blijven rennen!
 • Sunshower : Altijd de zon in mijn huis en heerlijke infrarood voor nog beter herstel!
 • Lanakila sports : Een prachtig trisuit volledig volgens mijn dromen
 • De bikefitter: Dirk Jan heeft mij een comfortabelere fit gegeven op mijn prachtige nieuwe fiets en vanaf Nederland gaf hij mij nog een mooie tip toen hij online een foto zag. Fantastische bikefitter en super fijn om met hem te werken!

En natuurlijk iedereen die de crowdfunding heeft gesuppoort! Hartelijk dank!

Tsunami - swimcourse check
Nations parade
Kona - hawaii - de swimstart
leaving my mark..
Samen op de expo
Underpants run
Palmbomen en mooie uitzichten
Coffee boat swim
Rennen op Ali'i Drive
Fietsen op Ali'i Drive
My bib number
Better togheter

Deel dit bericht met je vrienden

3 Reactie's
 • Edith van der Horst
  Geplaatst op 08:38h, 14 oktober Beantwoorden

  Heel veel succes. En ik hoop op een supergoed verloop en eindresultaat.

 • Daphne
  Geplaatst op 11:48h, 14 oktober Beantwoorden

  Ga zeker kijken op de app. Heel veel succes!

 • Edith
  Geplaatst op 05:47h, 15 oktober Beantwoorden

  Ik zag net het filmpje dat je lillige mam stuurde.
  Ik maak een diepe buiging voor jou.
  Wat super goed gedaan.
  Gefeliciteerd met dit mooie succes!! XXX

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoek

Check m'n Instagram

Meest Recente Artikelen

Proza over 2023 en toekomstmuziek

Proza over 2023 en toekomstmuziek voor 2024

De eerste maand van het jaar  2024 is inmiddels al ruim over de helft maar ik mijmer graag nog even heel kort terug over vorig jaar. Goede proza kost tijd om te schrijven en zoals ze in het Engels zo mooi zeggen:’ You can’t rush

Lees verder »

Dromen zijn geen bedrog

Marco zong vroeger dromen zijn bedrog.. Maar ik kan je zeggen dat er toch een droom is uitgekomen en hoe! Al vanaf de allereerste keer dat ik over de triatlon sport hoorde wilde ik meedoen aan het WK Ironman op Hawaii en ik heb deze

Lees verder »
De fiets-foto op hawaii- just like a pro

Where it all started – Holomua

Eindelijk is het zover…Ik ben op dé plek where it all started, de Ironman, 45 jaar geleden op Hawaii. Waar een aantal mensen de discussie hadden welke atleet, zwemmer, fietser of loper de meest fitte persoon was. Ze besloten dan ook een uitdaging met elkaar

Lees verder »

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Proza over 2023 en toekomstmuziek

Proza over 2023 en toekomstmuziek voor 2024

De eerste maand van het jaar  2024 is inmiddels al ruim over de helft maar ik mijmer graag nog even heel kort terug over vorig jaar. Goede proza kost tijd om te schrijven en zoals ze in het Engels zo mooi zeggen:’ You can’t rush

Lees verder »

Dromen zijn geen bedrog

Marco zong vroeger dromen zijn bedrog.. Maar ik kan je zeggen dat er toch een droom is uitgekomen en hoe! Al vanaf de allereerste keer dat ik over de triatlon sport hoorde wilde ik meedoen aan het WK Ironman op Hawaii en ik heb deze

Lees verder »