Op de vraag wat past er goed bij bier ? Dan is daar maar 1 antwoordt op volgens mij: Burgers! Al past er natuurlijk alles goed bij bier. Maar ik focus mij voor nu op de combinatie: Burgers en Bier. Als je het mij vraagt de beste combinatie voor herstel. Na een lange rit, een wedstrijd of een echt pittige training gaat er niks boven Bier en burgers. Hoe maak je deze fijne herstel maaltijd? Hoe zit het met een vegetarische optie? En waarom past een (alcoholvrij) biertje hier zo goed bij? Lees dan vooral even verder.
Waarom bier en burgers?
Toen ik de vraag kreeg vanuit Abloc om te bedenken wat ik ideaal bij dit alcoholvrije biertje vind passen als maaltijd moest ik gelijk aan de bekende hamburgers met broodjes denken. Het afgelopen jaar heb ik welgeteld 1 triathlon wedstrijd gedaan en na deze wedstrijd was de enige optie om te eten en te herstellen dit hoogstaande culinaire gerecht. Ook na ritten of koppeltrainingen van meer dan 4 uur is dit iets waar ik altijd zin in heb, makkelijk te maken is en waar volgens mijn uitgebreide en wetenschappelijke onderbouwing van voedingskennis alles in zit wat je nodig hebt (knipoog) en de belangrijkste reden: het is gewoon lekker en een ultimatesports biertje als Abloc kan je natuurlijk prima mixen met iets wat nou niet persé geassocieerd wordt met (top)sport.
Burgers maken voor dummy’s
- Zet je bier koud
- Snij de uien in ringen
Als je niet van veel afwas of vieze pannen houdt doe je het zo, mocht je dol zijn op afwassen en vieze pannen zou ik de volgende stap allemaal in een aparte pan doen.
3. Bak de uien, spek en hamburgers* in de koekenpan.
4. Snij komkommer, avocado, tomaat en pak 2 blaadjes sla (vooral niet teveel groente nemen tijdens deze maaltijd)
5. Leg je hamburger broodjes klaar en beleg ze eventueel met saus naar keuze. Ik hou van veel mayonaise dus dat is bij mij standaard ketchup volgt in mindere hoeveelheid.
6. Als je de hamburgers al paar keer hebt omgedraaid leg je als ze bijna klaar zijn er wat kaas op.
7. beleg je hamburgers met alle bovenstaande ingrediënten. Haal je bier uit de koelkast en smullen maar!
Je kan natuurlijk kant en klare burgers halen bij de slager of supermarkt. Maar je kan van gehakt, ei, kruiden, peper, zout en broodkruimels of paneermeel ook zelf burgers maken.
The alternatives
Voor de mensen die het net weer graag even anders doen of niet van vlees en gluten houden. In plaats van hamburger broodjes kan je ook portobello paddestoelen gebruiken of je kan aubergine in dikke plakken snijden en die even grillen en dan zo’n plak aubergine als broodje gebruiken. Voor de vegetariërs onder jullie: je kan natuurlijk een vegetarische burger halen bij de supermarkt of je kan heel culinair doen en zelf burgers maken van bieten of champignons en paddestoelen. Die laatste heeft dan mijn persoonlijke voorkeur. Hoe gaat dit in zijn werk:
- 50 gram quinoa bereiden volgens de verpakking
- Snijd 3 portobello’s in grove stukken en bak deze samen met tijm, peper en zout in een koekenpan
- Snij 2 teentjes knoflook peterselie en 50 gram dadels fijn. Meng deze met 200 gram witte bonen en 1 eetlepel tamari in een kom tot een glad mengsel.
- Voeg de vervolgens de quinoa, 25 gram boekweitvlokken (kan ook havermout zijn) en portobello’s toe. Meng dit goed en laat 10 min in de koelkast opstijven.
- Haal het mengsel uit de koelkast en maak er 3 burgers van. Leg deze burgers op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak ze ongeveer op 220 graden in 15 min goudbruin.
Voor de rest is het hetzelfde, al zou ik als vegetariër de spek weglaten en als je vegan bent de kaas ook. Wil je nou nog wat extra herstellen en is je biertje nog niet op of ben je toe aan een 2de.. Dan zou ik als dessert in de zomer kiezen voor de chocolade soufle next level. Mocht je toch iets gezonder willen doen dan raadt ik de healthy choco mousse van harte aan. Mocht je andere vegetarische of vegan burger opties zoeken kijk dan even hier.
Geen expert, wel ervaringsdeskundige!
De alcoholvrije variant
Dat ik na een zware training of wedstrijd graag burgers eet is geen verassing ik moet heel eerlijk zijn ik let sowieso niet heel goed op mijn voedselinname.. Ik ben net een stofzuiger roep ik altijd. Maar ik let wel op mijn alcohol inname en na het trainen is een alcoholvrij biertje de ideale hersteldrank vind ik. Het is niet mierzoet of zo dik en droog als veel eiwitshakes kunnen smaken. Het is ook niet voor niets dat er bij de finish van veel wedstrijden een alcoholvrij biertje te krijgen is. Er zit iets van suikers in maar ook veel mineralen en andere gezonde dingen en het is een isotonic drankje wat betekent dat het goed wordt opgenomen en dus je lichaam goed hydrateert. Ik kan daarom iedereen de combinatie bier en burgers van harte aanbevelen!
*Disclaimer: Aan dit verhaal kunnen geen claims gedaan worden, ik ben verre van een voedingsexpert maar wel een ervaringsdeskundige op het gebied van Lotte!
Bijpassende biertjes zijn hier te bestellen. Eet smakelijk en show me some burger love!
Geen reactie's